Rozmowa o życiu i twórczości Zbigniewa Herberta

"Ciemny kres i złote runo. Rozmowa o życiu i twórczości Zbigniewa Herberta" to tytuł spotkania z kolejnymi gośćmi Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej, które odbyło się w czwartek wieczorem w Arce.

W tym roku obchodzimy dwudziestą piątą rocznicę śmierci Zbigniewa Herberta, w przyszłym roku będziemy wspominać setną rocznicę urodzin poety. Od publikacji debiutanckiego tomu Herberta minęło już ponad sześćdziesiąt lat. Czytelnicy po raz pierwszy spotkali się z Panem Cogito blisko pięćdziesiąt lat temu. Warto zapytać o to, co jest w twórczości Herberta takiego, że nadal chętnie sięgamy po jego poezję, a wyruszając w podróż do Włoch czy Holandii czytamy jego eseje. Dwie biografie poety (Joanny Siedleckiej oraz Andrzeja Franaszka) odsłaniają życie, które często było dla poety miejscem „chwilowej udręki”, kiedy widział „ciemny kres”. Miał jednak także odwagę widzieć „świat piękny i różny”, w którym szukał dobra i prawdy.

Gośćmi spotkania byli dr Małgorzata Peroń doktor literaturoznawstwa, historyk sztuki, pracuje w Katedrze Literatury Polskiej XX i XXI KUL i ks. dr Grzegorz Głąb z Instytutu Literaturoznawstwa KUL

Poezję Zbigniewa Herberta czytała dziennikarka Magda Gliszczyńska.

TYDZIEŃ KULTURY CHRZEŚCIJAŃSKIEJ

Patronat honorowy: Biskup Radomski Marek Solarczyk

Partner Tygodnia: Enea Wytwarzanie

Sponsorzy: Peugeot Prasek, Fogiel & Fogiel, Radmot, Wiosna Ogrody, Marco Shoes, Renata i Andrzej Karpetowie, Communita Regina della Pace, Ewa i Piotr Pajestkowie.

Organizator: Stowarzyszenie „Młyńska” Verum Bonum Pulchrum.

Współorganizatorzy: Kongregacja Oratorium św. Filipa Neri, Stowarzyszenie Centrum, Młodzieży „Arka”, kino Helios, parafia katedralna pw. Opieki Najświętszej Maryi Panny w Radomiu, parafia św. Jana w Radomiu, O. Jezuici w Radomiu, Powiatowy Instytut Kultury.

Patronat medialny: Radio PLUS Radom, Radomski Gość Niedzielny, portal Diecezji Radomskiej.